Så skulle de skæres midt over og renses for kerne. Det var heller ikke så nemt. de var meget bløde og det klistrede godt på fingrene. Vi havde i forvejen en lille pose der havde været i fryseren, da vi havde fået at vide at det skulle være nemmere, men det var det ikke....
tirsdag den 27. oktober 2009
Biotop 6 Hybensuppe
Så skulle de skæres midt over og renses for kerne. Det var heller ikke så nemt. de var meget bløde og det klistrede godt på fingrene. Vi havde i forvejen en lille pose der havde været i fryseren, da vi havde fået at vide at det skulle være nemmere, men det var det ikke....
fredag den 9. oktober 2009
Middelaldermad på Kegnæs.........
Fint skulle det være til vores middelalderdag så vi valgte en 3 retters menu:
Hovedret: Lammegryde med brød
Dessert: Afdryppet tykmælk med bær
Solen skinnede og vinden var tilpas og vi satte straks manden med musklerne til at grave et hul i jorden til vores jordovn.
Jeg havde lånt et hjemmelavet stativ hvor vi kunne lave bål. Det var muligt at hænge en gryde i dette stativ, men vi valgte at bruge risten da vi også skulle riste toast og bage brød på samme ildsted.
Toast blev skåret over i fire og honningmassen blev hældt hen over brødet.
Til sidst skulle der pinjekerner på toppen. Hvis man kan lide honning er dette en lækker lille ret.
Så var det blevet tid til at gøre lammekødet klar. Det blev pakket godt ind i noget sølvpapir. Jeg ville have prøvet at skaffe nogle rabarberblade til at pakke kødet ind i først, men det nåede jeg desværre ikke...
Kødet blev lagt ned til de varme sten. Nogle af stenene blev lagt oven på kødet og til sidst blev stenene tildækket med jord. Vi vurderede at kødet skulle have ca. en time.
Efter en time blev lammekødet pakket ud og det var dejligt mørt. Vi skar det i tern og kom dem i gryden. Vi tilsatte et hakket løg, friskhakket persille, kanel, salt og peber, lidt gurkemeje, hvidvinseddike, rød druesaft (hjemmelavet hyldebærsaft) samt honning. Dette skulle så stå og simre i ca. 15 - 20 min.
Samtidig lagde vi vores brød på en plade ved siden af.
Der blev flittigt rørt i gryden og brødene vendt....
Her ses et nærbillede af vores lækre lammegryde :-)
torsdag den 8. oktober 2009
Julens madtraditioner i middelalderen.
Lige før jul lå en af de længste fasteperioder. Man slagtede i slutningen af november eller starten af december men spiste ikke køb før juledag. Under fasten forberedte man sig til den store fest. der blev bagt brød og kager og brygget godt øl. Der var ikke tale om nogle specialle kager eller brød fordi det var jul, det var var bare typisk mad til de store fester. Det har tidligere været påstået at de mange krydderier der blev brygt i middelalderen var pga af smagen af dårlige madvarer. Men idet vi ved, at mange af disse krydderier blev impoteret fra steder som Indonesien, Indien og Middelhavet, så var dette meget kostbare krydderier og ingen kunne inde på at bruge det på dårlig mad.
Jeg fandt en opskrift på nogle småkager af marcipan som jeg ville prøve.
fortsættelse........
Grøn havregrød - "fra jord til bord"
Vand og krydderurter koges under låg i 10 min. Krydderurterne sies fra og vandet kommes tilbage i gryden. Havregryn og rosiner kommes i, og det koges ved lav varme i yderligere 10 min. Tag gryden af varmen og rør sukker og smør i. Smag evt. til med lidt salt. Serveres varm.
Jeg kunne ikke finde frisk salvie så det blev i den tørrede udgave. Jeg anede ikke hvad ispo var og prøvede at google det, men fandt ingen resultater på ispo som en krydderi. Jeg gav op og valgte at undlade dette i grøden.
Hytteost - "fra jord til bord"
fortsættelse....
Osten skulle nu varmes langsomt op til 50 grader.
Herefter øses vallen væk med en suppeske. 2 liter koldt vand hældes i gryden under omrøring, som med det samme blev sigtet fra igen.
tirsdag den 15. september 2009
Kaos opgave
Men jeg startede med at krølle, glatte ud, krølle, glatte ud indtil papiret var blødt og medgørligt.
Så begyndte jeg at sy efter tilfældige linier i papiret. Jeg syntes dog at den broderinål der fulgte med var dum at arbejde med så jeg valgte at skifte den ud med en spids nål.
Men som sagt så syede jeg lidt tilfældigt her og der og med forskellige slags sting.
Er der nogen der ser et Rensdyr på billedet ligesom jeg gør ? :-)
lørdag den 12. september 2009
Biotopopgave 5
Til først gik det ikke så godt, det var kun en masse tanglopper som vi fangede. Men så valgte ungerne at smide bukserne, så iført bluse og gummistøvler gik de længere ud i vandet. Så var der lidt mere genvinst. Der blev fanget tre tangrejer og en sød lille krabbe.
Desværre var broen pillet ned for i år, for ellers ville vi gerne have været lidt længere ude, men vi holdte os til området omkring broens stolper da det var her vi havde størst gevinst.
Det var lidt koldt men rigtig hyggeligt.
Næste gang vi tager til stranden vil vi gå et stykke væk, for der går et stendige ud i vandet og her vil vi prøve om der er større gevinst eller om det måske er andre dyr man fanger....