fredag den 9. oktober 2009

Middelaldermad på Kegnæs.........

Vi havde i gruppen valgt at forsøge os med noget middelaldermad. Vi havde lånt et par kogebøger på biblioteket og der var rigtig mange spændende retter at vælge imellem. Den middelalderske kogekunst kunne til tider godt være meget avanceret, idet de gik meget op i selve smagoplevelsen i forhold til deres brug af mange krydderier. Personligt da jeg skimmede de forskellige retter igennem tænkte jeg, hvor er tilbehøret? jeg tænkte jo på kartofler, ris eller pasta som vi jo idag er så vant til. Men blev jo klogere da disse ting endnu ikke var kommet til Danmark. Ris kom dog sidst i senmiddelalderen. Ellers bestod menuerne primært af kødretter, grøntsager og grød. Til den søde tand var desserterne kager eller desserter med mælkeprodukter.

Fint skulle det være til vores middelalderdag så vi valgte en 3 retters menu:

Forret: Honningtoast med pinjekerner
Hovedret: Lammegryde med brød
Dessert: Afdryppet tykmælk med bær

Solen skinnede og vinden var tilpas og vi satte straks manden med musklerne til at grave et hul i jorden til vores jordovn.

Jeg havde lånt et hjemmelavet stativ hvor vi kunne lave bål. Det var muligt at hænge en gryde i dette stativ, men vi valgte at bruge risten da vi også skulle riste toast og bage brød på samme ildsted.

Pigerne samlede sten, mens Christian stod for at få den lagt i hullet.

Så blev der tændt op i ovnen. Dette skulle brænde i ca. en times tid, så stenene kunne blive godt varme. Senere skulle vores lammekød i dette hul...

Også bålet til vores ildsted blev tændt og vi var nu klar til selve madlavningen.

Ingen kommentarer: